UA-136171355-1
  • Ντετέκτιβ

Πόση αλήθεια λέει ο... ανιχνευτής ψεύδους;

Updated: Apr 19

Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να μπορούσε να ξεχωρίζει πότε κάποιος λέει την αλήθεια και πότε ψέματα;

Ό,τι και αν λέει το στόμα, η επιστήμη υποστηρίζει ότι μιλά επίσης και το… σώμα. Και αυτό λέει πάντα την αλήθεια, ακόμα και αυτήν που προσπαθούμε να κρύψουμε.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το κατάλληλο μηχάνημα. Όπως ο “πολύγραφος”, ο πιο διάσημος ανιχνευτής ψεύδους.

“Διεξάγουμε ανακρίσεις στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας. Η δουλειά μας είναι να αναδείξουμε την αλήθεια, να βρίσκουμε τους αθώους και να μην τους συγχέουμε με τους ψεύτες. Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε πολύγραφους με βελόνες με μελάνι και χαρτί, αλλά τώρα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό ανιχνευτή», λέει ο γιούρι Σίλλινγκερ, εξεταστής – ερευνητής που χειρίζεται τέτοια μηχανήματα για τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο ίδιος εξηγεί πώς λειτουργεί το μηχάνημα: “Κατά τη διάρκεια του τεστ αλήθειας, ο ύποπτος παραμένει καθισμένος αναπαυτικά, με τα χέρια του επάνω στα μπράτσα της καρέκλας και την πλάτη του πίσω, ενώ ο τεχνικός βάζει στο σώμα διάφορους αισθητήρες. Πρώτα απ ‘όλα, βάζουν τους πνευμονογράφους, οι οποίοι θα καταγράψουν την αναπνοή (κοιλιακή αναπνοή και θωρακική αναπνοή). Στη συνέχεια, βάζουν δύο μικρά ασημένια πιάτα που θα μετρήσουν τον ιδρώτα επί των υπόπτων δακτύλων. Ένας άλλος αισθητήρας θα μετράει την οξυγόνωση του αίματος. Και στο τέλος, ο εξεταστής θα βάλει έναν τελευταίο αισθητήρα, προκειμένου να μετρηθεί η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης και ο σφυγμός της καρδιάς σε όλη την διάρκεια του τεστ αλήθειας”.

“Όταν κάποιος λέει ένα ψέμα, το σώμα του αισθάνεται κάποιου είδους κίνδυνο. Για αυτό και εκκρίνεται από το σώμα του αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό και όταν εκκρίνεται στο εσωτερικό του σώματος, η καρδιά θα χτυπήσει πιο γρήγορα και σε εκείνο το σημείο, θα υπάρξει μεγαλύτερη ροή αίματος στο σώμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και το οξυγόνο είναι αυτό που καίνε οι μύες, οπότε δημιουργεί έντονη δραστηριότητα μέσα μας”, εξηγεί ο Σίλλινγκερ.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ψέματα που μπορεί να αλλάξουν την ταχύτητα της καρδιάς ή τον ρυθμό της αναπνοής. Το άγχος μπορεί να παράγει τα ίδια αποτελέσματα. Για αυτό και ένας αστυνομικός οφείλει να εξετάζει επί μακρόν τον ύποπτο, ώστε με την πάροδο του χρόνου να του φύγει το άγχος. Μειώνοντας το στρες, αυξάνεται η αξιοπιστία της δοκιμής. Και για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις δυνατότητές του, το μηχάνημα δοκιμάστηκε και από έναν επαγγελματία ψεύτη.

Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι αλάνθαστο μηχάνημα. Επαληθεύεται σε ποσοστό 94%. Για αυτό και οι πολύγραφοι δεν αναγνωρίζονται ως επαρκή αποδεικτικά στοιχεία στα περισσότερα ευρωπαϊκά δικαστήρια (με εξαίρεση για παράδειγμα τα βελγικά). τα συγκεκριμένα τεστ αληθείας αναγνωρίζονται στον Καναδά, την Κίνα, το Ισραήλ, το Μεξικό, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι όμως ως αποδεικτικά μέσα σε δίκες αλλά κυρίως ως ενδεικτικές μέθοδοι ελέγχου της αξιοπιστίας των καταθέσεων υπόπτων ή και μαρτύρων.Πηγή:  Euronews 

Ανέβηκε απο το Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών

Ντετέκτιβ I.P.I.

Ντετέκτιβ Γλυφάδα

Ντετέκτιβ Μαρούσι

2/8/2019

88 views

© 2019 by I.P.I. International Private Investigators

Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών

Ντετεκτιβ Αθηνα

info@ipi-detective.gr

Αγ.Κωνσταντινου 59-61 Μαρούσι 151 24

Γούναρη 78 Γλυφάδα 165 61

Ερμού 56 Αθήνα 105 63

Λεωφ. Κηφισίας 286 Κηφισία 145 63

www.ntetektib.com

www.Ντετεκτιβ-Αθηνα.gr

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

4891/7/1238-δ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Το Γραφείο Ντετέκτιβ I.P.I. με αριθμό 4891/7/1238-δ, τηρεί την ανωνυμία και το απόρρητο με τους πελάτες και λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να διασφαλίσει τις πληροφορίες που συλλέγει. Δεν ενοικιάζουμε, πουλάμε, ούτε μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες με κανένα τρίτο πρόσωπο ή εταιρεία. Οι έρευνες μας διεξάγωται με απόλυτα νόμιμο, επαγγελματικό και ηθικό τρόπο. 

Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
Detective Agency
Date published: 25/4/2019
5 / 5 star rating
Ντετεκτιβ I.P.I. Γραφείο Γλυφάδα Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Review - by , August 24th, 2019
5/ 5stars
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
5 star rating based on 23 Google reviews