UA-136171355-1
top of page

Ντετέκτιβ και ανίχνευση ψεύδους.

Ακούμε καθημερινά απο 10 μέχρι 200 ψέματα και ξοδεύοθμε πολύ χρόνο για να τα ανιχνεύσουμε.

Το ψεύδεσθε προκαλεί ψυχολογικές αλλαγές, με την χρήση της απικοινωνιακής επιστήμης μπορούμε να αναλύσουμε το ψέμα.

Σε ψυχολογικό επίπεδο λέμε ενμέρει ψέματα για να δείξουμε μία καλύτερη εικόνα του εαυτού μας, συνδέοντας τις φαντασιώσεις μας με αυτό που θα θέλαμε να είμαστε παρά με το πρόσωπο που είμαστε. Ενώ όμως ο εγκέφαλος μας ονειρεύεται αφήνει να περάσουν πολλά σήματα. Το συνειδητό ελέγχει μόνο το 5% της γνωστικής μας λειτουργίας, συμπεραλαμβανομένης της επικοινωνίας, ενώ το άλλο 95% συμβαίνει πέρα απο την επίγνωση μας και σύμφωνα με την βιβλιογραφία παρακολούθησης της πραγματικότητας. Ιστορίες βασισμένες σε φανταστικές εμπειρίες διαφέρουν ποιοτικά απο εκείνες που βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες. Αυτό σημένει οτι η δημιουργία μιας ψεύτικης ιστορίας χρείαζεται δουλεία και γίνεται χρήση διαφορετικής γλώσσας.

Μιά τεχνολογία γνωστή ως γλωσσολογία ανάλυση κειμένου βοηθά στον εντοπισμό τεσσάρων κοινών μοτίβων στην υποσυνείδητη γλώσσα της εξαπάτησης.

Πρώτο, οι ψεύτες αναφέρονται στον εαυτό τους λιγότερο οταν ψεύδονται. Γράφουν η μηλούν περισσότερο για άλλους, χρησιμοποιώντας, συχνά τρίτο πρόσωπο.

Ποιο ακούγεται ποιο κίβδηλο: " Δεν έγινε απολύτος κανένα πάρτι στο σπίτι" ή "Δεν έκανα πάρτι εδώ".

Δεύτερο, οι ψεύτες τείνουν να είναι ποιο αρνητικοί, διότι υποσυνείδιτα νιώθουν ενοχές που λένε ψέματα. Για παράδειγμα, ένας ψεύτης θα έλεγε κάτι τέτοιο, " Συγνώμη, η ηλίθια μπαταρία μου τελείωσε, τη σιχαίνομαι".

Τρίτο' οι ψεύτες δίνουν κατά κανόνα απλές εξηγήσεις μιας και το μυαλό μας παλεύει να φτιάξει ένα περίπλοκο ψέμα. Η  κρίση και η αξιολόγηση είναι περίπλοκα πράγματα για να τα συνθέσει το μυαλό μας. ¨οπος η περίφημη επιμονή Αμερικανου Προέδρου : " Δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με εκείνη την γυναίκα".

Τελικά, αν και οι ψεύτες κάνουν απλές περιγραφές τείνουν να χρισιμοποιούν ποιο περίπλοκες  δομές προτάσεων, εισάγοντας αχρείαστες λέξεις και άσχετες μα αληθοφανείς λεπτομέρειες για να καλύψουν το ψέμα.

Αλλος ένας πρόεδρος με σκάνδαλο ανακοίνωσε: "Κατηγορηματικά λέω οτι αυτή η έρευνα δείχνει οτι κανείς απο το προσωπικό του Λευκού Οίκου, κανείς απο την παρούσα διοίκηση δεν νταν αναμεμειγμένος σε αυτό περίεργο γεγονός".

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα ενός πρώην κυβερνήτη και υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, τον Τζον Εντουαρτς: "Αυτό που ξέρω είναι ότι ο προφανής πατέρας είπε δημοσίως ότι αυτός είναι ο πατέρας του μωρού. Επίσης δεν έχω εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα που απαιτούσε, περιείχε η υποστήριζε πληρωμή οποιασδήποτε μορφής προς τη γυναίκα η το προφανή πατέρα του μωρού".

Δεν είναι ένας μακρύς τρόπος να πείς "Το μωρό δεν είναι δικό μου" ; 

Ο Εντουαρντς ποτέ δεν αναφέρει το ονομα της μάνας και του μωρού αλλα λέει το "μωρό" η "γυναίκα" και "ο προφανής πατέρας".

Ας δούμε τι είπε όταν' αργότερα παραδέχτηκε την πατρότητα: 

"Είμαι ο πατέρας της Κοθιν, θα κάνω ότι μπορώ  για να της παρέχω την αγάπη και στήριξη που αξίζει".

Αυτή η δήλωση είναι σύντομη και ευθείς, καλεί το παιδί με το όνομά του και αποδέχεται τον ρόλο του στην ζωή της.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές εντοπισμού ψεύδους στην ζωή σας;

Πρώτον, να θυμάστε οτι πολλά ψέματα που ακούμε καθημερίνα είναι πολύ λιγότερο σοβαρά απο τα παραδείγματα και ποιό ανώδυνα. Ομως αξίζει να γνωρίζουμε τις ενδείξεις ψεύδους.

Να θυμάστε, ο ψεύτης χρησιμοποιεί ελάχιστες αυτοαναφορές, αρνητική γλώσσα, απλές εξηγήσεις και περίπλοκη φρασεολογία.

  

bottom of page
Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
Detective Agency
Date published: 25/4/2019
5 / 5 star rating
Ντετεκτιβ I.P.I. Γραφείο Γλυφάδα Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Review - by , August 24th, 2019
5/ 5stars
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
5 star rating based on 23 Google reviews