UA-136171355-1 ντετέκτιβ, ποιοι μας παρακολουθούν τα κινητα;
top of page

Η πρόληψη της υποκλοπής κινητών τηλεφώνων:
Τεχνικές και εργαλεία για να ασφαλίσετε τις κλήσεις σας.

woman-feeling-big-surprise-checking-phone-royalty-free-image-936284536-1563789667.jpg

Η παρακολoύθηση κινητού τηλεφώνου, γνωστό και ως κατασκοπεία κινητών τηλεφώνων, είναι η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή η παρακολούθηση των συνομιλιών και των δραστηριοτήτων ενός κινητού τηλεφώνου. Μπορεί να γίνει μέσω της χρήσης spyware, κακόβουλου λογισμικού ή ακόμα και συσκευών υλικού που μπορούν να εγκατασταθούν στο τηλέφωνο. Η δυνατότητα πρόσβασης στο κινητό τηλέφωνο ενός ατόμου έχει γίνει ευκολότερη με την πρόοδο της τεχνολογίας, καθιστώντας το ένα σοβαρό πρόβλημα για άτομα και οργανισμούς.

Ένας από τους κύριους κινδύνους της υποκλοπής κινητών τηλεφώνων είναι η πιθανότητα αποκάλυψης ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, όπως οικονομικά δεδομένα, διαπιστευτήρια σύνδεσης, αριθμούς πιστωτικών καρτών, ακόμη και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να κλέψουν ταυτότητες, να διαπράξουν απάτη ή ακόμα και να εκβιάσουν άτομα. Για τους οργανισμούς, η διαρροή ευαίσθητων επιχειρηματικών πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οικονομική απώλεια και βλάβη στη φήμη τους.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η πιθανότητα διαδικτυακής καταδίωξης, όπου ένα άτομο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσω της τηλεφωνικής υποκλοπής για να καταδιώξει ή να παρενοχλήσει το άτομο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα συνεχούς επιτήρησης και φόβου για την ασφάλειά του, καθώς και σε πιθανή σωματική βλάβη.

how_to_know_if_my_phone_is_tapped_13419_orig.jpg

Η τηλεφωνική υποκλοπή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εταιρική κατασκοπεία, όπου αντίπαλες εταιρείες ή ανταγωνιστές αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες μέσω της υποκλοπής των κινητών τηλεφώνων των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και ακόμη και απώλεια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την προστασία από την υποκλοπή κινητών τηλεφώνων, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να λάβουν άτομα και οργανισμοί. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η χρήση κρυπτογράφησης, η οποία είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα. Πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Signal και το iMessage διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες κρυπτογράφησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια των συνομιλιών. Επιπλέον, η κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου σε κινητές συσκευές μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο τηλέφωνο από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Ένα άλλο βήμα που μπορεί να γίνει είναι να αποφύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi, καθώς αυτά τα δίκτυα είναι συχνά μη ασφαλή και μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Αντ 'αυτού, επιλέξτε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για την κρυπτογράφηση δεδομένων ενώ χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi. Αυτό θα προστατεύσει τα δεδομένα που μεταδίδονται μέσω του δικτύου από την υποκλοπή από χάκερ.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να προσέχετε τις εφαρμογές που κατεβαίνουν σε ένα τηλέφωνο, καθώς ορισμένες ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Πραγματοποιήστε λήψη εφαρμογών μόνο από αξιόπιστες πηγές και διατηρήστε το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές του τηλεφώνου ενημερωμένα για να διασφαλίσετε ότι τυχόν ευπάθειες ασφαλείας έχουν. Οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διαθέτουν μια λύση διαχείρισης φορητών συσκευών (MDM) για την ασφάλεια και την παρακολούθηση των φορητών συσκευών των εργαζομένων.

 

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε επίγνωση οτι υπάρχει η πιθανότητα να γίνει υποκλοπή στο κινητό σας τηλέφωνο και να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέγεται μέσω αυτού. Αποφύγετε να συζητάτε για ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του κινητού και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σταθερό τηλέφωνο για συνομιλίες που πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές. Οι οργανισμοί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν πολιτικές για την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους της υποκλοπής κινητών τηλεφώνων και πώς να προστατεύονται από αυτήν.

Συμπερασματικά, η υποκλοπή κινητών τηλεφώνων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, παραβιάσεις ασφάλειας και οικονομική απώλεια. Χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση, αποφεύγοντας τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi, έχοντας επίγνωση των εφαρμογών που έχετε κατεβάσει και είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέγεται μέσω τηλεφώνου, τα άτομα και οι οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν από την υποκλοπή κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, η εφαρμογή πολιτικών για την εκπαίδευση των εργαζομένων και η εφαρμογή λύσεων διαχείρισης κινητών συσκευών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων σε έναν οργανισμό.

how-to-tell-if-your-cell-phone-is-tapped-best-cell-phone-spy-apps-2.jpg

Γιατί ο Snowden δε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο; Ποιοι μας παρακολουθούν; 

0x0.jpg

Θέλεις να διαλέξεις ένα κινητό που προστατεύεται από παρακολούθηση ή ιχνηλάτηση; 
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν πως να το κάνουν αυτο. Μπορείς όντως να αποφύγεις 
την παρακολούθηση;

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν επιλογές, χωρίς να αναλογιστούν πόσο εύκολο είναι να 
παρακολουθήσεις κάποιον με κινητότηλέφωνο σήμερα. Είναι δυνατό να αποφύγεις 
την παρακολούθηση από την κυβέρνηση, τον πάροχό σου ή τη Google, το Facebook και 
το Amazon; Θα αναφερθούμε στις τυπικές επιλογές και θα σας δείξω τι δουλεύει και 
τι όχι. Θα μιλήσω επίσης για το πως αυτό θα επηρεαστεί από το δίκτυο 5G.

Ας υποθέσουμε για την ώρα ότι προσπαθείς να κρατήσεις τη δραστηριότητά σου κρυφή 
από μία κυβέρνηση. Ίσως ως δημοσιογράφος, αυτό είναι μία πολύ θεμιτή προσδοκία καθώς 
οι κινήσεις σου και οι επαφές σου, μπορούν να αποκαλύψουν τις πηγές σου ή και να τις 
διακινδυνεύσουν. Ή μπορεί να είσαι απλώς ενοχλημένος από την εισβολή στην ιδιωτικότητά 
σου, και να θες να βρεις μία λύση που απλά το κάνει πιο δύσκολο να σε παρακολουθήσουν.

Ας δούμε τις επιλογές κινητής συσκευής και που βρίσκονται τα προβληματικά σημεία.


Το νούμερο ένα πρόβλημα παρακολούθησης είναι η αγορά συσκευής. Αρχικά, η ασφαλέστερη επιλογή είναισυνήθως να αγοράσεις ένα κινητό σε ένα μεγάλο κατάστημα χωρίς πιστωτική κάρτα. Μετά από αυτό πρέπει να βρεις κάρτα SIM. 
Υπάρχουν πολλοί πάροχοι GSM (Παγκόσμιο Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών3G) που μπορούν να σε προμηθεύσουν με κάρτες SIM, χρειάζεσαι ένα πρόγραμμα τηλεφωνίας, είτε προπληρωμένο, είτε μηνιαία συνδρομή. Εδώ ακριβώς συναντάς και το πρώτο πρόβλημα: Μπορείς άραγε να κρύψεις την οικονομική συναλλαγή και τα στοιχεία σου που σχετίζεται με την αγορά της κάρτας SIM ή του προγράμματος; αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Τα μετρητά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αγορά της συσκευής, αλλά για κάποιο πρόγραμμα και κάρτα sim θα πρέπει να δώσεις τα στοιχεία σου. 

Το Android είναι ένα πρόβλημα που θα εξηγήσω αργότερα. Όπως και να ΄χει, όλα αυτά 
παραμένουν ανιχνεύσιμα,Τώρα βλέπεις τη δυσκολία! Έτσι το πρώτο ζήτημα είναι ότι οι 
οικονομικές σου συναλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κρυφτούν. 
Τουλάχιστον αν είσαι ένας συνηθισμένος τύπος. Μπορείς να πληρώσεις με μετρητά για τη 
συσκευή, αλλά απο εκεί και πέρα δεν μπορείς να κρυφτής εξαιτίας της κάρτας sim που 
πρέπει να δυλώσεις. Μπορείς επίσης να αγοράσεις μεταχειρισμένες κάρτες SIM για να 
κρυφτείς ακόμα περισσότερο, καθώς έτσι δεν αποκαλύπτονταιτα στοιχεία το κατόχου της 
sim και της συγκεκριμένη συσκευή μέχρι στιγμής.

Ας πούμε ότι αγοράζεις ένα τυπικό κινητό Android ή iPhone.
Αυτό θα μπορούσε να είναι καινούριο η μεταχειρισμένο. Αυτό δεν έχει σημασία. Το πρώτο 
πράγμα που πρέπει να αναλογιστείς είναι η ταυτότητα σύνδεσής σου (login ID ,Apple ID 
ή Google ID) και αν αγοράσεις εφαρμογές, με ποια πιστωτική κάρτα είναι συνδεδεμένη. 
Εδώ ξανά, δίνεις πολλά αναγνωριστικά στοιχεία. Το συνηθισμένο Google ή Apple ID σου, 
αφού χρησιμοποιηθεί μία φορά στη συσκευή, τώρα συνδέει την ταυτότητα σου με το αναγνωριστικό IMSI την κάρτας SIM· αυτό είναι σαν να λέμε o κωδικός της κάρτας SIM. Κάθε φορά που αλλάζεις την κάρτα SIM, μπορεί εύκολα να ταυτοποιηθεί από τα Google ή Apple αναγνωριστικά σου και υπάρχει ακόμα αναγνωριστικό υλισμικό που λέγεται IMEI.


Άρα αυτό σημαίνει ότι ότι συσκευή και αν χρησιμοποιείς και είναι έξυπνη συσκευή που απαιτεί να συνδεθείς με τη Google ή την Apple … τότε την έβαψες. Ακόμα και αν δεν είναι έξυπνη συσκευή, κάθε αλλαγή της κάρτας SIM είναι δεμένη με τη συσκευή, γιατί είναι συνδεδεμένη με το IMEI. Το επόμενο το πρόβλημα με τις συσκευές Android και Apple είναι ότι όλες έχουν ενσωματωμένο τριγωνισμό Wi-fi, που μπορεί να εντοπίσει την τοποθεσία σου με ακρίβεια 2 μέτρων. Αυτό είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί για  την Apple και τη Google. Μπορείς να το απενεργοποιήσεις μόνο για τρίτες εφαρμογές. Αυτό δεν περιλαμβάνει καν τον εντοπισμό  με GPS. Αυτό σε οδηγεί να σκεφτείς τις παλιές συσκευές με πλήκτρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα κινητά με πλήκτρα δεν είναι  τόσο χρήσιμα στην καθημερινή χρήση, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι στέλνουν μηνύματα παρά τηλεφωνούν και είναι πολύ δύσκολο  να πληκτρολογείς μηνύματα σε κινητό με πλήκτρα. Το κλειδί είναι το λειτουργικό σου σύστημα στη συσκευή να μην έχει Android  ή iOS. Οι δύο δυνατότητες είναι: να χρησιμοποιήσεις ένα παλιό Blackberry, αυτή είναι η μία. Και η άλλη επιλογή θα είναι  σύντομα διαθέσιμη και είναι μία Purism Librem 5 Linux συσκευή. Είναι ένα Lennox τηλέφωνο. Το Librem 5 δεν είναι ακόμα  διαθέσιμο μέχρι σήμερα αλλά μπορείς να το προπαραγγείλεις.

Το νούμερο τρία πρόβλημα παρακολούθησης είναι η κυβέρνηση. Ακόμα και αν κατάφερες να μη χρησιμοποιήσεις την πραγματική σου ταυτότητα μέχρι τώρα και έχεις συσκευές που δεν είναι Android ή iOS, αναγνωρίζεσαι ακόμα εύκολα από τις συνήθειές σου, ειδικά από την κυβέρνηση. Αναγνωρίζεσαι από το ποιον καλείς. Θα μπορούσες να έχεις 50 καρτοτηλέφωνα και 500 κάρτες SIM, αλλά παίρνεις τηλέφωνο τη γυναίκα σου το βράδυ. Αντί να ανησυχήσω για τα 500 αναγνωριστικά IMSI στα καρτοτηλέφωνά σου, απλώς εντοπίζω τη γυναίκα σου! Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός μη χάκερ τρόπου σκέψης. Οι τύποι της κυβερνοασφάλειας ξέρουν ότι μια άμεση επίθεση δεν είναι πάντα ότι πιο εύκολο. Η παρακολούθηση με ποιους 
συνδέεσαι, ονομάζεται επίθεση πλευρικού καναλιού (side channel attack). Μπορούν να εξακριβώσου ποιος είσαι απλά με μία δέσμη αριθμών τους οποίους καλείς. Αν έχεις να κάνεις με την περιβόητη υπηρεσία με τα τρίαγράμματα, αυτή έχει πιο άμεσες δυνατότητες αναγνώρισης. Ονομάζεται δακτυλική αποτύπωση φωνής (Voice fingerprinting). O κάθε ένας που βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησής τους που θα μπορούσε να είναι ο κάθε απο εμας, έχει φωνητικό αποτύπωμα. Ο Snowden το αποκάλυψε αυτό μερικά χρόνια πριν. Έχει μεγάλη ακρίβεια, άρα αν η φωνή σου ακουστεί σε οποιοδήποτε τηλεφωνικό σύστημα ή ψηφιακή επικοινωνία, όπως το Skype και άλλα, τότε μπορεί να εντοπιστείς πολύ σύντομα, φαινομενικά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και σίγουρα σε μερικά λεπτά. Για εσάς που έχετε Alexa, Echo, Siri και Google assistant, πρέπει να ξέρετε οτι πρόθυμα τροφοδοτείτε τον αλγόριθμο 

φωνητικού αποτυπώματος. Άρα μπορείς όντως να κρυφτείς από μία κυβέρνηση με το κινητό σου τηλέφωνο; Μόνο προσωρινά, με καρτοτηλέφωνα μίας χρήσης. Αυτό είναι πάνω κάτω το μόνο που μπορείς να κάνεις.


Το νούμερο τέσσερα πρόβλημα παρακολούθησης: Ο πάροχός σου. Ο πάροχος τηλεφωνίας σου σε παρακολουθεί αυτόματα χρησιμοποιώντας ένα αναγνωριστικό που ονομάζεται IMSI και επίσης παρακολουθεί το υλισμικό σου με το αναγνωριστικό IMEI. Όταν κάνεις ογαριασμό και ενεργοποιήσεις την κάρτα SIM σου, το τηλέφωνό σου θα αποκτήσει έναν μοναδικό IMSI κωδικό στο παγκόσμιο τηλεφωνικό δίκτυο, που θα είναι συσχετισμένο με τη φυσική σου συσκευή, το IMEI. Το τηλέφωνό σου αναφέρει το IMSI σου στον τηλεφωνικό πύργο και έτσι είναι εύκολο για έναν πάροχο να καταλάβει το πού είσαι, οποιαδήποτε στιγμή. Ίσως σε ακτίνα 400 μέτρων, ανάλογα σε ποιον τηλεφωνικό πύργο βρέθηκε το IMSI σου. Αν πήρες όλες τις προφυλάξεις από αυτά που είπα πριν, είναι πιθανόν ο πάροχος να μην ξέρει σε ποιον ανήκει ένα συγκεκριμένο IMSI με το όνομά του, αν και μπορεί να το συνδέσει με μία οικονομική συναλλαγή. Αλλά ξεκάθαρα, κάθε τηλεφωνική κλήση ή τοποθεσία με την οποία 

συσχετίσθηκε το συγκεκριμένο IMSI, θα καταχωρηθεί από τον πάροχο. Και αυτό εριλαμβάνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, IP διευθύνσεις και ιστότοπους που επισκέπτεσαι, αν έχεις έξυπνη συσκευή. Το VPN εδώ θα σε βοηθήσει. Aπό ψηφιακή άποψη, θα εμποδίσει τον πάροχο να ξέρει οτιδήποτε πέρα από το γεγονός ότι χρησιμοποιείς μία συνεδρία με VPN. Μία πιθανή λύση αποφυγής αυτού, είναι να έχεις πολλαπλές κάρτες SIM (που δεν είναι στο ονομά σου) και να τις εναλλάσσεις, καθώς επίσης να αποσύρεις κάρτες SIM τακτικά. Αλλά το IMEI ή η συσκευή είναι γνωστά. Επίσης ο πάροχος θα γνωρίζει ότι αγόρασες κάρτες SIM από την οικονομική συναλλαγή. Τουλάχιστον για να το κάνεις πιο δύσκολο να “συνθέσουν το παζλ” με την οικονομική συναλλαγή, η λύση είναι να “παλιώσεις” τις κάρτες SIM, δηλαδή να αγοράσεις κάρτες SIM νωρίτερα αλλά να μην τις χρησιμοποιήσεις για ένα διάστημα. Αλλά ίσως ούτε αυτό είναι αξιόπιστο, γιατί εξαρτάται από το πώς αγοράστηκαν οι κάρτες SIM, Οικονομική ιχνηλάτηση.

Το πέμπτο πρόβλημα παρακολούθησης είναι το Stingray. To Stingray είναι ένα είδος υσκευής που χρησιμοποιείται από την αστυνομία, την κυβέρνηση ή και χάκερς, ώστε να αποτελεί τον ενδιάμεσο (MITM - Man in the Middle) στην τηλεφωνική σου δραστηριότητα. Αυτή η συσκευή μπορεί να κατασκοπεύει τις τηλεφωνικές σου κλήσεις, τα μηνύματα και τη διαδικτυακή κίνηση. Η συσκευή τύπου Stingray — και υπάρχουν σήμερα και άλλα μοντέλα — μπορεί να ιχνηλατήσει τις κινήσεις σου από μόνη της, υποκλέπτοντας τη συνομιλία σου με τον τηλεφωνικό πύργο. Το κάνει αυτό εντοπίζοντας το IMSI σου. Τώρα, πώς εντοπίζει ένας αστυνομικός οργανισμός το IMSI σου; Απλό! Φυσική παρακολούθηση· με το να είναι κοντά σου, μπορούν να εντοπίσουν όλες τις IMSI της περιοχής και το κινητό σου θα φανερωθεί από μόνο του. Όπως βλέπεις εδώ, το να έχεις καρτοκινητό είναι άχρηστο. Η λύση; Κράτα το κινητό κλειστό! Βάλτο μέσα σε μία τσάντα Faraday, ώστε να μην προσπαθήσει να συνδεθεί σε τηλεφωνικό πύργο. Αυτό σε κάνει να φαίνεσαι, σαν να μην έχεις καθόλου κινητό. Ή βγάλε την κάρτα SIM. Το IMSI σχετίζεται με την κάρτα SIM. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς ακόμα να επικοινωνήσεις μέσω Wi-Fi στα Starbucks.

To νούμερο έξι πρόβλημα παρακολούθησης είναι το 5G. To 5G έχει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τη χρήση ενός κινητού, ακόμα πιο δύσκολη να κρυφτεί. Το πρόβλημα είναι το 5G χρησιμοποιεί κάτι που λέγεται σχηματισμός δέσμης (beamforming), το οποίο βασικά σημαίνει ότι ο πύργος τηλεφωνίας σημαδεύει την κεραία του σε σένα, όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για καταλάβει ότι αυτό είναι σαν εντοπισμός τοποθεσίας με ακρίβεια λέιζερ. Πιθανότατα θα δείξει την τοποθεσία σου σε εύρος ενός μέτρου. Αυτό πρέπει να σου λέει κάτι. Η χρήση καινούριας τεχνολογίας δεν σου το κάνει πιο εύκολο. Θα προτιμούσα να έχω παλιά τεχνολογία με 2G ή 3G, αν μπορώ, αλλά ακόμα και αυτό δε θα διαρκέσει πολύ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο η Τ-Mobile προσφέρει 2G και 3G πια, άρα οι επιλογές μας για ιδιωτικότητα είναι περιορισμένες.

Εν κατακλείδι, μπορείς να δεις ότι η χρήση κινητού είναι γεμάτη με κινδύνους παρακολούθησης, από τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατο να κρυφτείς. Ευτυχώς για τους περισσότερους από μας, η κυβερνητική παρακολούθηση μάλλον δεν είναι η βασική μας ανησυχία. Άρα άκου κάποιες από τις συμβουλές μου και κρύψε κάποια από τα δεδομένα σου. Ένα σημείο που είναι σημαντικό εδώ: Ένα κινητό Librem Linux, το οποίο σύστησα προηγουμένως, δε θα εμποδίσει κανένα είδος κυβερνητικής παρακολούθησης ή ιχνηλάτησης από τον πάροχο. Αλλά μπορεί να σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις τις αγαπημένες σου εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις 2G ή 3G ή καρτοτηλέφωνο ή Blackberry. Έτσι ένα κινητό Librem 5 Linux περιορίζεται  στο να εμποδίσει την παρακολούθηση από την Google, την Apple και τρίτες εφαρμογές. Με τη χρήση VPN,

μπορεί ακόμα να μειώσει την παρακολούθηση από τον πάροχο. Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι μία βελτίωση. Αν μπορείς να διαχειριστείς την ταλαιπωρία, η χρήση ενός παλιού Blackberry είναι η λύση που προτιμώ. Έχει τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα και μερική δυνατότητα 
σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ας μην το κάνουμε εύκολο για τρίτους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας! Αλλά το να κρυφτείς από μία κυβέρνηση μπορεί να είναι πολύ κοντά στο αδύνατο.

 

Για αυτό ο Snowden δε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. 

Συμβουλές απο ένα ντετέκτιβ ειναι μια προσφορά των γραφείων ιδιωτικών ερευνών IPI
γίνετε μέλος στο FB για να ενημερώνεστε άμεσα για διάφορα θέματα.

bottom of page
Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
Detective Agency
Date published: 25/4/2019
5 / 5 star rating
Ντετεκτιβ I.P.I. Γραφείο Γλυφάδα Tο Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών Ντετέκτιβ I.P.I. International Private Investigators ιδρύθηκε το 1990 στο Chicago των Η. Π. Αμερικής, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή (Detective) Phillip Hatzis.
Review - by , August 24th, 2019
5/ 5stars
Simply the best. The best private investigator in Greece. Thank you for your services.
5 star rating based on 23 Google reviews